Δηλητηριώδη

Στην φύση, οπουδήποτε, στις άκρες των δρόμων, στα χωράφια, στους κήπους, αλλά και στα σπίτια μας, υπάρχουν φυτά που προκαλούν αλλεργίες, ευαισθησίες, ερεθισμούς ή δηλητηριάσεις.
Δεν προσπαθούμε να περιορίσουμε όλα τα φυτά που είναι πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στον άνθρωπο ή στα ζώα.
Θα πρέπει μάλλον να τα γνωρίσουμε καλύτερα, αφού είναι συγκάτοικοι μας, σ' αυτόν τον κόσμο και μέσα από την γνωριμία και την πληροφορία να προφυλαχθούμε από τους κινδύνους και τα προβλήματα που προξενούν.
Το κάθε φυτικό είδος έχει κατακτήσει τον χώρο του και έχει επιβάλει την παρουσία του στο βασίλειο του.
Δεν το αφανίζουμε επειδή έχει μια πρόσθετη ιδιότητα. Αυτό είναι αξίωμα που το σεβόμαστε όλοι.
Οι διάφορες χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα, στους σπόρους ή στις ρίζες είναι αμυντικά όπλα των φυτών ενάντια στα έντομα και στα ζώα.
Αποδεχόμαστε λοιπόν αυτούς τους αμυντικούς μηχανισμούς και προσαρμόζουμε την συμπεριφορά μας ώστε να μην μας βλάψει η επαφή μαζί τους.
Δηλητήρια και τοξικές ουσίες υπάρχουν παντού στο περιβάλλον. Υπάρχουν σε πετρώματα και ορυκτά όπως και σε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου.
Αποφεύγουμε ότι έχει σχέση με τα βαρέα μέταλλα, αποφεύγουμε όμως και τον σκορπιό ή το φίδι. Παράλληλα δεν τρώμε ποτέ ένα μανιτάρι που δεν το γνωρίζουμε.
Καθοδηγούμε τα παιδιά μας στο παιχνίδι και στην γνωριμία με την φύση, να μην δοκιμάσουν έναν άγνωστο καρπό και να αντιδράσουν με ταχύτητα σε οποιαδήποτε αλλεργία και ερεθισμό. Γνωρίζουμε το φυτικό και ζωικό κόσμο και μαθαίνουμε να ζούμε μέσα σε αυτούς.
Εδώ στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο, έχουμε δημιουργήσει ;eνα ιδιαίτερο κήπο με τα ενοχλητικά και δηλητηριώδη φυτά, όπου ο επισκέπτης πέρα από την αναγνώριση των ειδών, μπορεί:
-να μάθει ποια είναι τα μέρη κάθε φυτού που είναι επικίνδυνα
-να δει τα λουλούδια και τους καρπούς που πρέπει να αποφεύγει
-να κατανοήσει σε ποια σημεία του κήπου του φυτεύονται τα είδη που δεν είναι ακίνδυνα.
-να εκπαιδευτεί στη λήψη μέτρων υγιεινής και προστασίας όταν πρόκειται να ασχοληθεί με τα λιγότερο αθώα φυτά.
Σας περιμένουμε λοιπόν στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο, για μια ξενάγηση σ' αυτήν την ιδιαίτερη ομάδα φυτών, και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας, στην αναγνώριση, την ταυτοποίηση και την ομαλή και ακίνδυνη συμβίωση με τα δηλητηριώδη φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου