Τα Βότανα του Ιπποκράτη

Τα ιατρικά φυτά του Ιπποκράτη έχουν μια εξέχουσα θέση στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο, για να μπορέσουμε να τα γνωρίσουμε από κοντά, να μυρίσουμε τα αρώματα τους, να δοκιμάσουμε τις γεύσεις τους και να μάθουμε πως χρησιμοποιούνται.
Από την αρχαιότητα τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές τους και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται σε αυτές τις ιδιότητες.
Οι κοινωνίες μας δια μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους.
Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος, και στο τέλος τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.
Η φύση διαθέτει ένα ισχυρό οπλοστάσιο, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να ανακουφίσει διάφορα προβλήματα υγείας. Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων είναι γνωστές απο την αρχαιότητα και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν βότανα για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Σήμερα διεξάγονται έρευνες παγκοσμίως, προκειμένου να βρεθούν καινούριες φυτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων και ενεργά φυτοχημικά συστατικά για την αντιμετώπιση ασθενειών.
Ακολουθώντας τη σοφία των αρχαίων που έλεγαν ότι είμαστε αυτό που τρώμε και ότι η υγεία μας είναι η τροφή μας, φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε και όλες εκείνες τις τροφές, σε φυσική μορφή, σαν φυτά, για να μπορέσει ο επισκέπτης του πάρκου να αποκτήσει γνώση και να μάθει να προσέχει περισσότερο τη διατροφή του.
Έχουμε φυτέψει ένα μεγάλο μέρος των βοτάνων και συνεχίζουμε προς την ολοκλήρωση και στην απόδοση του χώρου στους επισκέπτες του πάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου