Αττικό Φυτωριακό Πάρκο

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΦΥΤΩΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο είναι μια λειτουργική κατάφυτη εγκατάσταση, όπου η Φύση αγκαλιάζει τον Ανθρωπο ,η Εκπαίδευση γίνεται Ψυχαγωγία, το Μεράκι επιχειρεί να διατηρήσει ό,τι Υγιές υπάρχει γύρω μας και το Οραμα εκφράζεται από τη Δημιουργία. Αποτελεί ανάπλαση και μετατροπή μίας μεγάλης φυτωριακής μονάδας, σε έναν επισκέψιμο βοτανικό κήπο, που φιλοξενεί όλα τα γνωστά αλλά και σπάνια συλλεκτικά είδη του φυτικού κόσμου.
Αυτά είναι διαχωρισμένα σε απλές και πρακτικές μικρές κοινωνίες φυτών, όπως τις συναντάμε στην καθημερινότητα, δημιουργώντας ομάδες και ενότητες που έχουν κοινά γνωρίσματα. Αυτές γίνονται εύκολα διακριτές όταν αναδεικνύεται παράλληλα και η συνέργεια μεταξύ φυτών, εντόμων και άλλων οργανισμών και όταν επεξηγείται η χρησιμότητά τους.
Παρουσιάζοντας και τις τεχνικές εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από τον άνθρωπο, ερχόμαστε κοντά στην πραγματικότητα και στη φύση, αναγνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ των φυτικών ειδών και αντιλαμβανόμαστε πώς αυτά συμπεριφέρονται, πώς μεγαλώνουν, τί μας δίνουν, και τί θέλουν από εμάς.
Είναι ένα τεχνητό δάσος μέσα στον αστικό ιστό, με αγροτικές εφαρμογές δίπλα σε κηποτεχνικές διαμορφώσεις, με αναπαραστάσεις τοπίων δίπλα σε καλλιέργειες, με φυτά, έντομα, ζώα και ανθρώπους να συμβιώνουν μέσα σε ένα οικολογικό και καθαρό περιβάλλον.
Το Πάρκο δίνει την ευκαιρία σε σχολεία ή σε ομάδες εργασίας, όπως και σε άλλους ενδιαφερόμενους, να εκφράσουν τη δημιουργική τους ικανότητα, με δωρεάν παραχώρηση χώρου και φυτοτεχνικού υλικού. Είναι μια συνδρομή στην προσπάθεια ανάπτυξης της ικανότητας συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς αλλά και διάπλασης ενεργών πολιτών.
ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο παρουσιάζει τον Φυτικό Κόσμο, δημιουργώντας ομάδες και ενότητες που έχουν κοινά γνωρίσματα.
Ταξινόμηση με βάση την Μορφολογία των φυτών, όπως: Δένδρα, Θάμνοι, Πόες, κ.α.
Διαχωρισμοί με βάση την Προέλευση και Ανθεκτικότητα των φυτών, όπως: Υποτροπικά, Μεσογειακά, Παράλιας χλωρίδας, κ.α. Κατηγοριοποίηση με βάση την Χρηστικότητα και Εκμετάλλευση, όπως: Βαφικά, Αφροδισιακά, παραγωγής Κάρβουνου, κ.α. Ιδιαίτερες κατηγορίες, όπως : Δηλητηριώδη, Παράσιτα, Ζιζάνια, Εντομοαπωθητικά, κ.α.
Αγροτικές καλλιέργειες, όπως: Βιομηχανικές καλλιέργειες, Είδη χλωρής λίπανσης, Κτηνοτροφικά είδη, κ.α.
Αρχιτεκτονικής Τοπίου, όπως: Συγκράτησης πρανών, Αντιπυρικής προστασίας, Χωροκατακτητικά, κ.α.
Τα φυτά των Γραφών: Τα φυτικά είδη που αναφέρονται σε Αρχαία, Θρησκευτικά, Ιστορικά, Λογοτεχνικά και άλλα κείμενα, απαρτίζουν την ενότητα των Γραφών.
Όλες οι ενότητες, τομείς και κατηγορίες συνοδεύονται με αντίστοιχη σήμανση.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΦΥΤΩΡΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ
Στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο, παράλληλα με την παρουσίαση των φυτικών ομάδων και ενοτήτων, οργανώνονται δράσεις και υποδομές που υποστηρίζουν την λειτουργικότητα του χώρου και παρέχουν την δυνατότητα της πρόσβασης στην επιστημονική αναζήτηση, στην άνετη περιήγηση, στην δημιουργική ενασχόληση, στην υπεύθυνη επιμόρφωση και εξυπηρέτηση του επισκέπτη, όπως: Βιβλιοθήκη, Βιβλιοπωλείο, Εργαστήριο Διαγνωστικής, Γεωπονικό Φαρμακείο, Μικροοργανισμοί και Ωφέλιμα έντομα, Εκτροφείο Μεταξοσκώληκα, Υδροπονική Καλλιέργεια, Συστήματα Αεροπονίας και Ακουαπονικής, Επίφυτα, Παράσιτα, Αερόφυτα, Κυρά-Ελιά, Κηποτεχνείο, Μεγάλο πεύκο, Μελισσοκομικό χωριό, Λόφος με την Αυτοφυή βλάστηση, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Διαχείριση υδάτων, Λιμνόκηπος με Υδρόβια και Υδροχαρή, Feng Shui Zen, Παιδική χαρά, Πατάρι, Πέτρινο τραπέζι, Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων, Τεχνολογίες Atlantis, Ταρατσόκηπος, Κάθετος κήπος, Εκτατικές καλλιέργειες, Σαλιγκαροτροφείο, Μανιταροτροφείο, Small Gardens, Show Area, Στέκι της Βελανιδιάς, Καθιστικό της Αθηνάς, Δενδρόσπιτο της Μελίας, Μικροί κάκτοι, Μπονσαϊ, Εφαρμογές Κομποστοποίησης, κ.α
Προτείνουμε στις Σχολικές Μονάδες Εκπαίδευσης όλων των Βαθμίδων , να εντάξουν το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο στο πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών Επισκέψεων και να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλείο της Φύσης, έτσι όπως κανένα βιβλίο δεν μπορεί να περιγράψει
Κι επειδή …μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις….
Σας περιμένουμε να το διαπιστώσετε κι εσείς από κοντά!!!
Αττικό Φυτωριακό Πάρκο Κίτσι Κορωπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου